Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trijumf u beču

Sjajan koncert Lidije Bajuk, Matije Dedića i Sandre Hrašćanec u Beču

koncert,bec
Snježana Herek
28.09.2013.
u 14:16

Bajuk se je bečkoj publici predstavila ne samo kao jedan od najdojmljivijih i najprofinjenijih glasova hrvatske etno glazbe nego i kao autorica zanimljive dvojezične englesko-njemačke knjige „Matapur“

Hrvatska glazbenica i etnologinja Lidija Bajuk i pijanist Matija Dedić, uz glazbenu potporu altistice Sandre Hrašćanec održali su u Svečanoj dvorani Terezijanske akademije u Beču sjajan etno – jazz koncert. 

Bajuk se je bečkoj publici predstavila ne samo kao jedan od najdojmljivijih i najprofinjenijih glasova hrvatske etno glazbe nego i kao autorica zanimljive dvojezične englesko-njemačke knjige „Matapur“ s dva CD-a o svom rodnom Međimurju. Na programu su bile stare narodne pjesme iz tradicionalne hrvatske kulturne baštine. U prvom dijelu vrlo zahtjevnog programa Lidija je svojom glasovnom ljepotom i neizostavnom gitarom, publiku prošetala svim krajevima Hrvatske, počevši od Gorskog Kotara i „Izresla je šipek ruža“ preko Dalmacije, Like, Istre, Prigorja, Hrvatskog primorja, Podravine, Bilogore, Hrvatskog zagorja do Slavonije i Moslavine, te austrijskim Gradišćem, Bosnom i Hercegovinom i Janjevom.

Ništa manje lirične i meditativne nisu bile niti pjesme iz Međimurja kojem je posvetila drugi dio programa. Zvučno obogaćenje melodioznog tradicijskog repertoara virtuoznim improvizacijama Matije Dedića na glasoviru, i kombiniranjem glasa altistice Sandre Hrašćanec koja je bila gošća sjajnog dvojca Bajuk – Dedić, polučilo je na kraju čaroban i atraktivan etno –jazz. Bečka je publika glazbenike nagradila dugotrajnim pljeskom, pozvavši ih dva puta na „bis“. Jedan od njih bila je premijera hrvatske himne „Lijepa naša domovino“ u etno-jazz izvedbi. Bajuk i Dedić nastupaju zajedno od 1998. godine, a do sada su izveli oko 200 zajedničkih koncerata.

Za Večernji list su rekli kako njihova zajednička suradnja na etnološkim projektima ima za cilj „ očuvati i promovirati hrvatsku glazbenu baštinu“. Koncert su organizirali Austrijsko-hrvatsko društvo, HKD Napredak i Matica Hrvatska iz Beča u suradnji s Kotarskim poglavarskom i Muzejskom udrugom 4. bečkog stambenog okruga Wieden u sklopu „Europskih dana Wiedena“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije